SPUKC SPUKC

Novice

KSS je za 11. aprila vladi napovedala stavko javnega sektorja zaradi ločenih sklepanj sporazumov in dogovorov

Pogajanja na pogajalski komisiji Vlade RS in reprezentativnih sindikatov v javnem sektorju so ustavljena, ker se vlada ločeno pogaja s štirimi skupinami sindikatov. Ravnanje vlade predstavlja kršitev dane zaveze iz leta 2016, da ne bo ločeno sklepala sporazumov in dogovorov. Zato je Svet KSS sprejel sklep s podporo sindikatov zasebnega sektorja o začetku stavke in protestnem shodu reprezentativnih sindikatov v javnem sektorju: Konfederacija slovenskih sindikatov - KSS, Sindikat vojakov Slovenije - SVS, SPUKC - Sindikat zdravstva Slovenije, Sindikat finančno računovodskih uslužbencev plačne skupine J - SFRUJ in Sindikat občinskih redarjev Slovenije - SORS. V času stavke, bo zaradi zakonske prepovedi stavke vojaškim osebam Sindikat vojakov Slovenije - SVS izvedel protestni shod pred vlado. V KSS so se sprejele protestne in stavkovne zahteve, za katerih uresničitev si bo prizadeval oblikovan skupni Stavkovni odbor pod vodstvom Andreja Dočinskega iz SPUKC.

Pričel se je zakonodajni postopek za sprejem predloga Zakona o minimalnih pravicah delavcev, ki je nastal na pobudo KSS in SPUKC

Predlog zakona določa minimalno bruto urno postavko 5 EUR za I. tarifni razred, kriterije za določanje minimalnega števila dni letnega dopusta, podrobneje ureja razporejanje delovnega časa in jasneje določa plačilo za posebne obremenitve delavcev – dodatke in nadure. Če bodo poslanci predlog zakona sprejeli, bi veljaven Zakon o minimalni plači prenehal veljati, skupaj z definicijo minimalne plače, ki določa socialni transfer do minimalne plače, kot del plače. Z minimalno bruto urno postavko 5 EUR na uro bi se tako z zakonom za 174 ur mesečnega dela določila najnižja bruto plača 870 EUR. Več o zakonu si lahko preberete na tej >>povezavi. Zakon je v obravnavo vložil samostojni poslanec Andrej Čuš.

Spletno mesto uporablja piškotke za analizo uporabe in zagotavljanje funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.Dovoli piškotke