SPUKC SPUKC

Novica

Pričel se je zakonodajni postopek za sprejem predloga Zakona o minimalnih pravicah delavcev, ki je nastal na pobudo KSS in SPUKC

Predlog zakona določa minimalno bruto urno postavko 5 EUR za I. tarifni razred, kriterije za določanje minimalnega števila dni letnega dopusta, podrobneje ureja razporejanje delovnega časa in jasneje določa plačilo za posebne obremenitve delavcev – dodatke in nadure. Uvaja tudi učinkovitejši nadzor oz. notranji nadzor delavcev nad delodajalci z visokimi kaznimi za kršitelje. S pričetkom zakonodajnega postopka se je pričel sprejem nujno potrebnega novega plačnega modela za javni in zasebni sektor. Če bodo poslanci predlog zakona sprejeli, bi veljaven Zakon o minimalni plači prenehal veljati, skupaj z definicijo minimalne plače, ki določa socialni transfer do minimalne plače, kot del plače. Z minimalno bruto urno postavko 5 EUR na uro bi se tako z zakonom za 174 ur mesečnega dela določila najnižja bruto plača 870 EUR. Več o zakonu si lahko preberete na tej >>povezavi. Zakon je v obravnavo vložil samostojni poslanec Andrej Čuš.


Spletno mesto uporablja piškotke za analizo uporabe in zagotavljanje funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.Dovoli piškotke