SPUKC SPUKC

Novica

Zaposlenim v zdravstvu in socialnem varstvu

V zadnjem času se tako v širši javnosti kot v ožjih strokovnih krogih predvsem s področja zdravstva pojavlja veliko informacij na temo »izstop zdravstva iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju«. Širijo se tudi dezinformacije, da sindikati, ki ne prihajamo zgolj iz zdravniških krogov, nismo želeli sodelovati v raznih delovnih skupinah, ki jih je Vlada RS in Ministrstvo za zdravje v zadnjem mesecu pred volitvami ustanavljala kot »gobe po dežju«. V delovne skupine smo bili povabljeni le nekateri sindikati, odzvali smo se nemudoma in želeli pojasnila, ki smo vam jih že posredovali – pa pojasnil nismo prejeli. Takega sodelovanja, kjer niso spoštovane niti osnovne predpostavke kulturnega dialoga, nismo mogli sprejeti.
Naj pojasnimo, da se vsi spodaj podpisani zavedamo, da je sistemu plač v javnem sektorju težko še reči enoten in je potreben korenitih sprememb in popravkov. Na to, kakšne naj bi te bile, so pogledi med vlado in sindikati različni. Ne glede na to pa, kar se tiče izstopa zaposlenih v zdravstvu iz javnega sektorja, verjetno ni potrebno preveč pojasnjevati, kaj to pomeni. Pomeni namreč konec javnega zdravstva in s tem tudi zagotavljanja dostopnosti do zdravja vsem, ki potrebujejo naše storitve. Izstop ne bi pomenil večje mase za plače, niti ne bi pomenil višjih plač, pomenil pa bi drugačno delitev razpoložljivih sredstev za plače v korist močnejših skupin v zdravstvu in na škodo ostalih.
V zaledju, torej brez sindikatov s področja zdravstva in socialnega varstva (razen izjem iz zdravniških vrst), se je pripravljal Zakon o sistemu plač v zdravstvu in še kaj. To smo »slučajno« izvedeli, ko so mladi zdravniki odreagirali na dvig plač nekaterim zaposlenim v zdravstvu in socialnem varstvu novembra lani. Tudi reakcije iz zdravniških krogov na omenjen dvig plačnih razredov nam dajejo vedeti, kaj nas čaka, če bi se skupaj z njimi odločili za izstop iz enotnega plačnega sistema. Po našem prepričanju v dialogu o plačah v zdravstvu ni mesta za podrejenost vseh skupin zaposlenih v zdravstvu nosilnemu poklicu.
Vsaka sprememba, ki se dogaja ali se bo dogajala na tem področju, zahteva resen pristop vseh socialnih partnerjev in ne samo izbranih. Sigurno to ni mogoče dva tedna pred volitvami.
Apeliramo na vas, da ne nasedate raznim peticijam in anketam, ki se znajo pojaviti te dni v vaših sredinah, saj glede na čas, v katerem naj bi se izvajale, ocenjujemo, da bodo rezultati anket zlorabljeni, ankete pa so pripravljene zelo nestrokovno in na način, ki nikakor ne bi dal objektivnih rezultatov in kot takšne ne morejo služiti kot podlaga za dialog o usodi plačnega sistema v zdravstvu, kaj šele kot presoja realizacije zavez med vlado in sindikati.

Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije
Irena Ilešič Čujovič l. r.

SPUKC – sindikat zdravstva Slovenije
Mateja Klep Breskvar l. r.

Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije
Aleksander Jus l. r.

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Slavica Mencingar l. r.

Sindikat medicinskih sester FLORENCE Pergam
Miha Benet l. r.

Sindikati v zdravstvu Slovenije Pergam in Sindikat Kliničnega centra Ljubljana
Vladimir Lazić l. r.

Sindikat farmacevtov Slovenije SIFARM
Damir Domjan l. r.

Sindikat laboratorijske medicine SILMES
Mojca Završnik l. r.

Sindikat sevalcev Slovenije - PERGAM
Grega Praprotnik l. r.Spletno mesto uporablja piškotke za analizo uporabe in zagotavljanje funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.Dovoli piškotke