SPUKC SPUKC

Novica

Zahteva po uvedbi minimalne bruto urne postavke 5 evrov za vse slovenske delavce

Konfederaciji slovenskih sindikatov, katere del je tudi Sindikat podpore UKC, zahtevamo uvedbo minimalne bruto urne postavke v višini 5 EUR po vzoru zakonsko določenega minimalnega plačila dijakov in študentov od 1. februarja letos. Zahteva je za zdaj podana vladni pogajalski skupini za javni sektor, kamor so bile podane tudi analize, ugotovitve, predlogi in zahteve v zvezi z nepravilnostmi v plačnem sistemu in plačah javnih uslužbencev s poudarkom na plačni skupini J. Prav tako je bila podana podpora vladnemu predlogu dvotirnega pogajalskega modela (po priporočilih OECD) ter vnovična zahteva po PONOVNEM OVREDNOTENJU VSEH DELOVNIH MEST V PLAČNI SKUPINI J!

Stanje na področju minimalne plače ni pravično in pošteno (verjetno tudi neustavno), saj delavci pod minimalno plačo prejemajo enako plačilo (minimalno plačo) za različno delo, kar je posledica nepoštene definicije minimalne plače, ki bi jo minimalna bruto urna postavka ukinilaNe enako plačilo slovenskih delavcev v primerjavi s plačevanjem dijaškega dela v zakonsko določeni minimalni višini 4,5 EUR ob za polovico nižjem plačilu delavcev v višini 2,62 EUR je v neskladju s temeljnimi načeli (enako plačilo za enako delo) ter konvencijami Mednarodne organizacije za delo. Vladi so bile predane tudi druge zahteve za ureditev plačnega sistema in plač v javnem sektorju.

Celotno novico, kot tudi ostale pomembne zahteve za ureditev in odpravo nepravilnosti plačnega sistema, objavljamo v izvirniku tukaj.


Spletno mesto uporablja piškotke za analizo uporabe in zagotavljanje funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.Dovoli piškotke