SPUKC SPUKC

Novica

Velik uspeh SVS na delovnem sodišču: Za 20 odstotkov višja solidarnostna pomoč in jubilejna nagrada tudi za člane SPUKC

SPUKC bo v naslednjih dneh podal vodstvom zdravstvenih ustanov zahtevke za izplačilo dodatnih 20 odstotkov solidarnostnih pomoči in jubilejnih nagrad izplačanih v zadnjih petih letih oz. od 1. junija 2013, ko je bil uveljavljen Aneks h Kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti - KPND. Spodaj objavljeni sklep in sodba sta zelo pomembna za vse uslužbence celotnega javnega sektorja. Sindikati podpisniki aneksa so bili, kot se sedaj izkazuje, nezakonito stimulirani in nagrajeni za podpis tega za javne uslužbence zelo škodljivega Aneksa s katerim so vsem javnim uslužbencem znižali plače za 8%.

Delovno sodišče je odločilo, sicer v prvostopenjski še ne pravnomočni sodbi (pravica izhaja iz KPND in ne iz sodbe), da se je pripadnikom Slovenske vojske, članom SVS (in tudi vsem ostalim reprezentativnim sindikatom, ki niso podpisali Aneksa), že več let kršilo pravice pri dodeljevanju solidarnostnih pomoči in jubilejnih nagrad. Sodbo (v povezavi spodaj) objavljamo izvirno. 6. člen aneksa tako nezakonito določa višjo solidarnostno pomoč in jubilejno nagrado le za člane sindikatov podpisnikov aneksa, saj določbe aneksa, na podlagi Zakona o kolektivnih pogodbah, veljajo za člane vseh reprezentativnih sindikatov in ne le za člane sindikatov podpisnikov aneksa. Naj spomnimo, Aneks h KPND, podpisan 22. maja 2013 je bil za javne uslužbence zelo škodljiv, saj je znižal plače vsem javnim uslužbencem za 8%, sindikati podpisniki aneksa pa so v zameno za svoje člane »izborili« 20% višje solidarnostne pomoči in jubilejne nagrade, nekaj s čemer so se nekateri celo javno hvalili. 

Vsi člani, ki sta jim bili solidarnostna pomoč in jubilejna nagrada izplačani ter ste pravico uveljavljali preko našega sindikata, ne rabite storiti ničesar, ker bo SPUKC za vas podal zahtevo za izplačilo, kot smo opisali zgoraj, v bodoče pa velja za vse člane SPUKC, da so upravičeni do izplačila 20% višje solidarnostne pomoči (tudi tisti s plačo do 130% minimalne) in jubilejne nagrade.
 Spletno mesto uporablja piškotke za analizo uporabe in zagotavljanje funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.Dovoli piškotke