SPUKC SPUKC

Novica

SPUKC je za člane odposlal prve zahteve za izplačilo višje solidarnostne pomoči zaradi elementarne nesreče - epidemije

Danes smo v skladu z napovedmi na 30 različnih zdravstvenih in drugih javnih zavodov odposlali prve zahteve za izplačilo višje solidarnostne pomoči za naše člane. Predlog za izplačilo nam je do današnjega dne do 11 ure dopoldan poslalo 497 članov in za njih smo, kot to določa kolektivna pogodba (na predlog člana sindikatu poda zahtevo sindikat), podali zahtevo za izplačilo. 

V SPUKC smo že 29.4.2020 objavili poziv našim članom k podaji predloga za izplačilo višje solidarnostne pomoči zaradi epidemije Covid-19, ki je v tem primeru neodvisna od višine dohodka, saj menimo da javnim uslužbencem in njihovim družinam le-ta pripada v skladu s 40. členom Kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti - KPND. Dejstvo je, da smo bil z razglasitvijo epidemije tako ali drugače prizadeti vsi, zato je za večino državljanov vlada tudi določila upravičenost do kriznega dodatka v času epidemije. Za javne uslužbence in njihove družine pa je solidarnostni dodatek urejen preko Kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti. Ta določa upravičenost do solidarnostne pomoči zaradi elementarne nesreče - epidemije za vse javne uslužbence za lažjo premostitev težav, ki jim jih povzroči razglasitev epidemije.
 
V SPUKC menimo, da zastaralni rok še ni začel teči, saj epidemija še traja, pa vendar nismo želeli izključiti možne razlage pristojnih organov (upoštevajoč negativne izkušnje z zadnjo razlago komisije za razlago KPJS v primeru dodelitve dodatka po 39. členu KPJS), da je rok pričel teči s prvim dnem razglasitve epidemije in je trajal do danes (torej 60 dni). 
Žalosti nas, da našemu pozivu niso sledili tudi nekateri drugi sindikati, ki so po večini zavzeli stališče, da solidarnostna pomoč ne pripada vsem, posledica česar je bilo, kljub našemu pozivu, relativno nizko število oddanih predlogov. Kot smo zapisali, v SPUKC menimo drugače, predvsem pa zagovarjamo stališče, da nas, ne glede na rezultat razlage komisije za razlago kolektivne pogodbe, pravzaprav ne stane nič, če vloge vseeno oddamo. Kot skrajni datum za oddajo predlogov članov smo določili soboto 9.5.2020, saj KPND določa rok 60 dni za podajo zahtevka za izplačilo od zmožnosti vložitve zahtevka, torej od dneva razglasitve epidemije. Zaradi velikega zanimanja članstva smo nato rok za zbiranje zahtevkov v večini zavodov podaljšali do danes 11.5.2020 do 11 ure dopoldan, ko je 60 dnevni rok tudi dejansko potekel.    
 
Ne glede na to, smo se v sindikatu odločili, da bomo še naprej zbirali predloge za višjo solidarnostno pomoč ter jih periodično pošiljali delodajalcem, zato pozivamo vse tiste, ki nam še niso oddali predlogov, da to storijo naknadno.

Zaposleni v zdravstvu, ki še niso člani SPUKC in želijo podati predlog za izplačilo, se naj pred ali vzporedno s podajanjem predloga včlanijo. Mesečna članarina v SPUKC – Sindikatu zdravstva Slovenije znaša 1 EUR na mesec in je za vse člane enaka, za dodatnih 5 EUR na mesec pa lahko pridobite pravno zaščito ARAG
Pristopna izjava se lahko skenirana pošlje na info@spukc.si ali s pošto na naslov SPUKC – Sindikat zdravstva Slovenije, Ulica stare pravde 4, 1000 Ljubljana. Pristopno izjavo najdete na povezavi: >>PRISTOPNA IZJAVA<<, lahko pa se včlanite tudi neposredno preko spletne strani s klikom na to povezavo: >>SPLETNA VČLANITEV<<.
 
Za podajo predloga za izplačilo višje solidarnostne pomoči zaradi epidemije Covid-19 član le izpolni pripravljen predlog, vse ostalo uredimo v sindikatu, Pripravljen predlog najdete spodaj ali pa ga izberete s klikom na to >>PREDLOG ZA IZPLAČILO VIŠJE SOLIDARNOSTNE POMOČI<<. 


Spletno mesto uporablja piškotke za analizo uporabe in zagotavljanje funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.Dovoli piškotke