SPUKC SPUKC

Novica

Sporočilo članom sindikata v zvezi z aktualnim dogajanjem v zdravstvu

Spoštovane članice, spoštovani člani.
 
V petek 24.4.2020 so bili v UKC Ljubljana izplačani dodatki za delo v rizičnih razmerah v času epidemije. Dodatki so bili izplačani za delo opravljeno v mesecu marcu, v skladu s 39. členom KPJS v višini 65%. Dodatno smo bili obveščeni, da bo razlika, v skladu z Zakonom o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP), izplačana pri aprilski plači v mesecu maju.
 
Čeprav se v sindikatu s to rešitvijo ne strinjamo v celoti in imamo zadržke ravno z opredelitvijo 65% dodatka za 60% opravljenih ur za delo podpornega osebja in nekaterih drugih služb ter profilov, proti čemur se bomo borili z vsemi pravnimi sredstvi, pa se nam razvrstitev dodatka od 65% do 100% zdi veliko bolj primerna kot so to npr. storili v nekaterih drugih zavodih.
 
S tem v zvezi bi rad izpostavil posebno vlogo sindikatov, delujočih znotraj UKC Ljubljana (razen Fidesa), ki smo se več tednov usklajevali in prepričevali vodstvo zavoda, da je odstopilo od prvotno objavljenega sklepa, po katerem bi dodatek pripadal zgolj nekaterim. Sindikati smo znotraj skupine za glavnega koordinatorja izbrali Vladimirja Lazića, predsednika Sindikata KC, ki je svoje delo opravil profesionalno in več kot korektno v smislu ohranjanja enotnosti pri skupnem nastopu sindikatov. Izpostavil bi še Sašo Kotar, predsednico Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije – enota UKCL, Blanko Pust, predsednico regijskega odbora Ljubljana v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije, Roberta Kokovnika predsednika Sindikata sevalcev Slovenije – PERGAM, Miho Beneta, predsednika FLORENCE – sindikata medicinskih sester PERGAM in mojo malenkost. Enega sem namenoma zamolčal.
 
VSEM NJIM, BI SE RAD POSEBEJ JAVNO ZAHVALIL ZA OPRAVLJENO DELO IN IZKAZANO SOLIDARNOST Z VSEMI POKLICNIMI SKUPINAMI V ZDRAVSTVU TER IZRAZIL UPANJE, DA BOMO TUDI V PRIHODNJE SODELOVALI NA ENAK NAČIN!
 
Javno bi se rad zahvalil tudi vsem našim članicam in članom za požrtvovalno delo v teh težkih časih. Naj povem, da smo v SPUKC, v skladu z zgoraj omenjenim stališčem sindikata ter na prošnjo članstva, k pravični porazdelitvi dodatka pozvali tudi vodstva zavodov UKC Maribor, SB Murska Sobota, SB Novo Mesto in SB Šempeter (Nova Gorica). Njihove odgovore še pričakujemo.
 
Ob priliki pa želim pojasniti še nekaj, k čemur me je pozvalo kar nekaj članov, da naj se kot sindikat opredelimo. V SPUKC – Sindikatu zdravstva Slovenije si od prejetega dodatka nismo obračunali ničesar, niti tega ne nameravamo komentirati v primeru drugih sindikatov oz. zbornic! Hkrati poudarjam, da ima vsakdo pravico izraziti svoje mnenje oz. nestrinjanje s čemerkoli, v kolikor je to storjeno na kulturen in nežaljiv način, prav tako kot ima vsak sindikat oz. organizacija pravico delovati po principih in načelih, ki jih podpirajo njihovi člani!
 
V SPUKC smo ponosni na vse, kar smo v dobrih 5 letih ustvarili in naredili tako rekoč iz nule. Če ne drugega, je že naš obstoj privedel do tega, da smo med druge sindikate in zdravstvene organizacije vnesli (pozitiven) nemir, ki je rezultiral v njihovi večji angažiranosti v boju za pravice delavcev.
 
V to sem prepričan!
 
Naj še dodam, da v sindikatu ne bomo odstopili od začrtanih ciljev in principov, ki jih zagovarjamo od samega začetka. Dokazali smo, da za obstoj sindikata ni pomemben denar iz naslova članarine, saj sindikalisti prejemamo plačo s strani delodajalca tako kot vsi ostali ter smo iz tega naslova tudi dodatno priviligirani.
Višino članarine smo v vseh teh letih ohranili na simbolični ravni 1 EUR/mesec za vse člane. Naj dodam še, da je bilo iz naslova ugodnega dodatnega zavarovanja pravne zaščite, ki znaša zgolj dodatnih 5 EUR/mesec, v raznoraznih delovnih sporih naših članov s strani ARAG-a izplačano že več kot 30.000 EUR sodnih in odvetniških stroškov. Na to, da smo uspeli članom ponuditi takšno pomoč, smo še posebej ponosni.
 
Vsem vam spoštovane članice in člani želim lepe prvomajske praznike ter da ostanete zdravi še naprej!

 
Andrej Dočinski, dipl. var.
Predsednik SPUKC
https://www.facebook.com/SPUKCSZS/ 


Spletno mesto uporablja piškotke za analizo uporabe in zagotavljanje funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.Dovoli piškotke