SPUKC SPUKC

Novica

Sindikat zdravstva Slovenije SPUKC vložil kazensko ovadbo zoper vodstvo SB Nova Gorica

Člane obveščamo, da smo zaradi kršitve splošnih aktov in oviranja uresničevanja sindikalnih pravic 28.8.2020 na PP Nova Gorica vložili kazensko ovadbo oz. naznanitev kaznivega dejanja zoper v.d. direktorja SB Nova Gorica g. Ernesta Gortana. V skladu z 200. členom Kazenskega zakonika (KZ-1) je za storjeno kaznivo dejanje zagrožena denarna kazen ali zaporna kazen do enega leta zapora.

Vložitev ovadbe je posledica:
  • kršitve Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) v delu, ki govori o obveznosti delodajalca do sindikata,
  • kršitve Kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti v delu, ki govori o zagotavljanju pogojev za delovanje sindikata,
  • ignoriranja pozivov predstavnikov SPUKC po ureditvi statusa sindikata znotraj SB Nova Gorica strani v.d. direktorja kot odgovorne osebe na strani delodajalca.

Vodstvo SB Nova Gorica smo že aprila 2020 pozvali k podpisu Pogodbe o zagotavljanju pogojev za delovanje našega sindikata. Konec maja smo v sindikatu prejeli zavrnitev našega poziva z utemeljitvijo, da nismo priložili dokazila reprezentativnosti sindikata pri delodajalcu. Kljub opozorilom, da gre za napačno tolmačenje zakona o reprezentativnosti sindikatov, saj smo reprezentativen sindikat na nivoju države in podpisniki kolektivne pogodbe, ter kljub večkratnim pozivom vodstvu, da naj pogodbo v duhu dobrega sodelovanja vendarle podpišejo, odgovora s strani SB Nova Gorica nismo prejeli. Posledično smo 28.8.2020 v skladu z 200. členom Kazenskega zakonika (KZ-1) na PP Nova Gorica vložili kazensko ovadbo oz. naznanitev kaznivega dejanja zoper v.d. direktorja SB Nova Gorica g. Ernesta Gortana zaradi oviranja uresničevanja sindikalnih pravic članov. Kmalu za tem smo prejeli odgovor vodstva o pripravljenosti podpisa pogodbe o zagotavljanju pogojev za delovanje sindikata, katere obliko oz. vsebino pa so ponovno pogojevali s predložitvijo dokazila reprezentativnosti sindikata pri delodajalcu. V sindikatu smo vodstvo opozorili, da želimo podpisati pogodbo, ki se po obliki in vsebini ne bo razlikovala od pogodb, ki jih ima vodstvo zavoda sklenjeno z drugimi sindikati ter da se nam njihovo ravnanje zdi skrajno nerazumsko.

V končni fazi smo tovrstne pogodbe že podpisali z UKC Ljubljana, UKC Maribor in SB Murska Sobota in nikjer niso vsebine pogodbe pogojevali z omenjenimi argumenti. Podpisali smo enake pogodbe, kot so veljale za druge sindikate v zavodih.

Kolektiv SPUKC


Spletno mesto uporablja piškotke za analizo uporabe in zagotavljanje funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.Dovoli piškotke