SPUKC SPUKC

Novica

RAZOČARANJE BREZ PRIMERE- Sindikati javnega sektorja nič o plačni skupini J

Čeprav je bilo v Dogovoru o ukrepih za zmanjšanje obsega sredstev za plače in druge stroške dela v javnem sektorju za leto 2015, sprejetem v decembru 2014, jasno poudarjeno, da se najkasneje v marcu 2015 pričnejo usklajevanja oziroma pogajanja o odpravi anomalij zlasti v plačni skupini J, se to na današnji seji pogajalske skupine med Vlado RS in sindikati javnega sektorja, ni zgodilo. Člani, predstavniki te plačne skupine, so zgolj nemo in nemočno opazovali, kako nihče razen predsednika Konfederacije slovenskih sindikatov niti z besedo ni omenil plačne skupine J, kaj šele predstavil problematiko več kot 45.000 uslužbencev t.i. podpornih služb javnega sektorja, kot so poslovni sekretarji, kuharji, informatiki, snažilke, vzdrževalci, računovodje in ostali poklici, pa čeprav predstavljajo skoraj tretjino vseh javnih uslužbencev v državi. 
 
Glede na pretekle izkušnje bi bilo sicer naivno pričakovati, da se je stališče sindikalistov do svojih »podpornih« članov kaj spremenilo, pa vendar je bilo, glede na njihovo poudarjanje pripravljenosti, da se bo marca 2015 res začelo reševanje problematike plačne skupine J, pričakovati, da bodo vsaj tokrat držali besedo, a žal zaman. Današnje dogajanje na seji pogajalskih skupin je tako najboljši dokaz, da naj bi predstavnike podpornih služb javnega sektorja zastopali vsi sindikati in sindikalne centrale, a jih pravzaprav ne zastopa nihče!
 
V Sindikatu podpore UKC zato poudarjamo naslednje:
Člani, predstavniki podpornih služb javnega sektorja vztrajamo pri svojih zahtevah, dobro znanih vsem sindikalistom, da je potrebno ponovno ovrednotenje delovnih mest v plačni skupini J, saj so bila le-ta s prevedbo leta 2008 po večini, tudi z blagoslovom sindikalistov, neustrezno ovrednotena. Prav tako vztrajamo pri odpravi plačnih anomalij, nekaj kar je na presenečenje vseh nas, danes poudarjala zgolj vladna stran.
 
Na koncu dodajamo še misel: Skrajni čas je, da se začnemo predstavniki plačne skupine J združevati v boju za naše pravice v okviru svojega sindikata, saj lahko le tako dosežemo ustrezno veljavo. Skupaj smo močnejši!


Spletno mesto uporablja piškotke za analizo uporabe in zagotavljanje funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.Dovoli piškotke