SPUKC SPUKC

Novica

Protestni shod, organiziran s strani sindikalnih central - NE HVALA

Pretekli mesec naj bi Vlada RS enostransko odstopila od pogajanj o odpravi varčevalnih ukrepov in naznanila, da bo v kratkem sprejela novele zakonov o plačni in uslužbenski zakonodaji. Glede na pretekle izkušnje v SPUKC ocenjujemo, da gre ponovno za le navidezno zaostritev pogajanj, ko se vsako leto v poletnih mesecih "stopnjuje" pritisk z obeh strani, na koncu leta pa sprejme nek »gnili« kompromis v škodo delavcev, ki ga sindikati predstavijo kot zmagovalnega, in je aktualen zgolj nadaljnjih 6 mesecev. In kot že tolikokrat dotlej ob takih dogodkih, tudi tokrat Sindikalne centrale svoje članstvo ponovno pozivajo k protestnim shodom in podobnim akcijam.

V SPUKC bi radi opozorili člane naj ne nasedajo manipulativnim izjavam nekaterih sindikalistov, da gre pri jutrišnjem opozorilnem protestnem shodu pred vlado dejansko za pravice delavcev in pozivamo, da se shoda ne udeležite. 

Če je namreč povod za jutrišnji protest enostranski odstop Vlade od pogajanj, potem se upravičeno sprašujemo, zakaj te iste sindikalne centrale v preteklosti niso organizirale protestnih shodov za odpravo anomalij plačne skupine J, ki je prisotna v celotnem javnem sektorju in katerih rešitev sindikati obljubljajo že od leta 2008, pa tudi za odpravo storjenih krivic bolničarjemsrednjim medicinskim sestram na oddelkih intenzivne terapije, ali celo shodov za odpravo krivic vojakomgasilcemzdravnikom družinske medicine itd. Navsezadnje bi lahko organizirali shode tudi v podporo delavcem v gospodarstvu, kjer je stanje še toliko bolj alarmantno! Prav ti sindikati, ki zdaj organizirajo dotični shod, so v preteklosti s svojimi dejanji in usklajevanji popustili državi ter privolili v dodatno zmanjšanje pravic delavcev, proti čemur se sedaj tako goreče borijo oz. so se celo javno zavzeli proti predlogu Zakona o minimalnih pravicah delavcev, s katerim bi se med drugim zagotovila minimalna urna postavka 5 EUR bruto za vsakega slovenskega delavca!

V SPUKC poudarjamo, da prihaja doba novih sindikatov, katerih člani imajo dovolj zavajanj ter tega, da so ujetniki nekaterih nepogrešljivih zbirokratiziranih sindikalistov, ki preko sindikalnih central v okviru socialnega dialoga z državo upravljajo z našimi življenji. Ti sindikati so že dolgo nazaj izgubili stik s članstvom in si neupravičeno jemljejo delavsko zastopniški monopol, žal pa se pri tem resnične probleme in težave zaposlenih potisne v ozadje. Posledica tega je v vztrajnem upadanju članstva ter vse večjemu nezaupanju, predvsem pa v oblikovanju novih sindikatov in združenj, ki se zavzemamo za resnično solidarnost med delavci v različnih panogah in sektorjih z namenom vplivanja na boljši status delavcev v državi.

SPUKC se ne bo pridružil shodu, saj zaostritev retorike med pogajanji ni nič novega, sam shod pa po našem mnenju metanje peska delavcem v oči.


Spletno mesto uporablja piškotke za analizo uporabe in zagotavljanje funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.Dovoli piškotke