SPUKC SPUKC

Novica

Obvestilo članom

Kot ste verjetno že seznanjeni iz medijev je bil prejšnji teden parafiran sporazum med MZ in sindikati, ki smo v letošnjem februarju napovedali stavko. Parafiran ne pomeni, da je sporazum tudi podpisan s strani vseh sindikatov.
Ker želim še enkrat orisati poti letošnjih pogajanj, vam bom napisala časovnico:
 • V začetku januarja 2022 smo se prvič sestali sindikati, ki smo bili del »novemberskega dogovora« z Janševo vlado in začeli s pripravo na drugi krog pogajanj, ki bi odpravil nastale anomalije – v naš predlog so bile vključene vse plačne skupine.
 • Zaradi neplodnih in ignorantskih pogajanj smo 16.2.2022 izvedli stavko, ki pa ni prinesla želenih rezultatov in tako smo se »pogajali v prazno« do 24.4.2022, ko je bilo že jasno, da bodo nove volitve.
 • V mesecu avgustu smo imeli prvi sestanek z novim ministrom za zdravje, ki je obljubil nova pogajanja za odpravo anomalij in tako smo prvič sedli za mizo v začetku septembra.
 • Naj omenim, da so čez celotno poletje potekala pogajnja tudi na centralni ravni (1+ plačni razred (razen za novemberskega dvige), poračun regresa in dvig nadomestila za malico – SPUKC ni bil podpisnik tega sporazuma).
 • Pogajanja na ministrstu za zdravje so začeli teči mrtvi tek nekje konec oktobra, ko smo bili postavljeni pred dejstvo, da se za plačno skupino E3 in J ne bomo pogajali za to mizo.
 • Sledil je krog 4 pogajanj, ki niso pripeljala nikamor – nihče od nas ni popustil in tako smo prišli do začaranega kroga vsakotedneskih 4 urnih obtoževanj in neproduktivnosti.
 • Konec novembra je vladna stran predlagala, da zapremo nekatere plačne skupine in se začnemo januarja pogajati za plačno skupino J in anomalije v plačni skupini E3 – kot del novega zdravstvenega plačnega stebra.
 • Večina sindikatov je vladni predlog podprla.
 • Tako je bil včeraj parafiran sporazum med vlado in sindikati, ki veliki večini plačnih skupin v zdravstvu prinaša določene dvige (2-3 plačne razrede, razen zdravnikom – ki jim sporazum prinaša tudi do 20% višje plače) (pojasnilo: FIDES ni edini sindikat, ki je podpisnik kolektivne pogodbe za zdravnike – zato je MZ naredil bypass in bo sporazum podpisan z enim od sindikatov, ki so tudi podpisniki te pogodbe – zato bo bo sporazum veljal).
Ker v SPUKCU ne želimo nikogar zavajati in mu dajati nekih praznih obljub, smo se na izvršilnem odboru odločili naslednje:
 • Sporazuma ne bomo podpisali, ker zastopamo vse plačne skupine v zdravstvu (za člane, ki bodo s tem sporazumom pridobili razrede smo seveda zadovoljni, vendar je naše vodilo, da je zdravstvo tim in moramo biti vsi obravnavani enako – brez skrbi, člani boste dvigov deležni, četudi mi sporazuma ne podpišemo).
 • Sporazuma ne bomo podpisali  tudi iz razloga, da s s podpisom odpovedujemo edini pravici, ki jo kot sindikat imamo, da dosežemo svoje zahteve – in to je stavka.
 • V januarju bomo del delovne skupine, ki bo pripravljala kriterije za J plačno skupino in za odravo anomalij za E3 plačno skupino na MZ (taka je ustna zaveza vlade in nanjo bomo glasno opozarjali).
 • Prav tako bomo prisotni na centralnih pogajanjih (tako kot do sedaj(, kjer smo od avgusta del pogajalske skupine gospoda Počivavška in smo s tem pridobili pravico in možnost do večjega soodločanja – za tiste naše člane, ki v nobenem dogovoru niso prejeli ničesar.
​S tem nekoliko daljšim zapisom, sem želela predstaviti potek pogajanj letošnjega dela in odgovoriti na kakšno odprto vprašanje.

V januarju pa upam, da vam bom lahko poslala kakšno spodbudnejšo novico. Bi pa na tem mestu izokoristila priložnost in vam v imenu kolektiva sindikata SPUKC zaželela mirne Božične praznike in veliko dobrega v letu 2023. In hvala ker nam zaupate in nas podpirate.
 
 
Mateja Klep Breskvar,
Predsednica sindikata SPUKCSpletno mesto uporablja piškotke za analizo uporabe in zagotavljanje funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.Dovoli piškotke