SPUKC SPUKC

Novica

Če nam pravila ne ustrezajo, si jih prikrojimo - Sindikat KC

Tako nekako lahko namreč povzamemo dogajanje na današnji seji predsedstva Sindikata KC, kjer so člani na zahtevo vodstva sindikata kar uro in pol razpravljali o ustanovitvi SPUKC-a in kaznovanju odgovornih oseb. 
Vse skupaj se je začelo konec decembra 2014, ko je izvršilni odbor, kot najvišji organ Sindikata KC, sprejel sklep o izključitvi treh članov – ustanoviteljev SPUKC (beri novico: http://www.spukc.si/sindikat-kc-bizarno-izkljucil-ustanovitelje-spukc/). Za lažje razumevanje postopka izključitve citiramo 8. in 9. člen Statuta Sindikata KC, člena, ki govorita o izključitvi in možnosti pritožbe:
Prenehanje članstva
8. člen
članstvo preneha:
· na podlagi prostovoljne izstopne izjave in vrnjene članske izkaznice,
· če 3 mesece ni poravnal članarine, razen v izjemnih primerih, o katerih pa odloča skupščina oziroma predsedstvo,
· z izključitvijo, če je član deloval v nasprotju s tem statutom in usmeritvami Sindikata KC, če je povzročal škodo ugledu sindikata v zavodu ali izven zavoda, če je oviral druge člane sindikata pri sodelovanju v organiziranih oblikah sindikalnega boja, ki jih je organiziral Sindikat KC ali druge ravni sindikalne organiziranosti.
9. člen
Sklep o prenehanju članstva oziroma o izključitvi sprejme izvršilni organ organizacijske oblike, v kateri je član organizacijsko povezan.

Zoper sklep o izključitvi iz članstva se lahko član pritoži nadzornemu odboru Sindikata KC. Odločitev nadzornega odbora je dokončna.


Ker se z izključitvijo, pred vsem pa z utemeljitvijo izključitve, izključeni člani niso strinjali, so v skladu s Statutom Sindikata KC, podali pritožbo na nadzorni odbor sindikata, ki je ravno včeraj s sklepom, ki so ga prejele vse stranke v postopku, odločil sledeče (citiramo):
Ad 2. 
Člani NO Sindikata KC Ljubljana nismo prejeli ,kljub sklepu NO  (Sklep št. 1-Iz-2-2015) na 1.izredni seji 08.01 2015  od IO Sindikata KC Ljubljana nobenega trdnega dokaza ,o  napeljevanju članov   sindikata SPUKC , k izstopu člane sindikata KC Ljubljana.
Smatramo, da je izključitev brez predmetna.

Pozivamo , da se umakne dopis o izključitvi na spletni strani Sindikata KC Ljubljana.
In čeprav so izključeni člani pričakovali, da je s tem zgodba tudi "pravno-formalno" zaključena, saj je nadzorni odbor zaradi nedokazanih obtožb izključitev označil celo za brez predmetno, je bilo na današnji seji predsedstva mimo vseh pravil, ki veljajo v demokratični družbi, še posebej  pa v nasprotju z njihovim lastnim statutom, vseeno odločeno in izglasovano, da se člane ustanovitelje SPUKC izključi iz Sindikata KC, češ da naj nadzorni odbor pri svoji odločitvi ne bi upošteval vseh dejstev, ki jih pozna vodstvo sindikata, ter da je njihov sklep dvoumen.
Članom tako niti ni bilo omogočeno zagovarjati se na izrečene obtožbe vodstva niti braniti se pred nedokazanimi obtožbami! Kot dokaz delovanja članov zoper Sindikat KC so se v vodstvu sindikata npr. sklicevali na članek objavljen na spletni strani KSS (http://www.konfederacijasindikatov.si/zaradi-nezadovoljstva-zaposlenih-v-ukc-ljubljana-njihov-sindikat-razpada/). Skratka nekaj podobnega, kot da bi obtožili, obsodili in zaprli sestro na podlagi očitkov, da naj bi njen brat storil kaznivo dejanje, seveda brez možnosti obrambe. Resnično nekaj, kar je možno samo v totalitarnih družbenih sistemih.
Najbolj neverjeten trenutek, ki so si ga privoščili danes, pa je bilo seveda glasovanje predsedstva o izključitvi članov, ki so ga utemeljili tako (povzemamo izjavo člana, ki je bil na predsedstvu): 

"Če je izvršilni odbor Sindikata KC glasoval za izključitev, nadzorni odbor pa proti, to pomeni da je rezultat 1:1 in naj odloči predsedstvo!"
Vsakršen komentar na tako izjavo, še posebej pa na glasovanje na podlagi take izjave, je odveč!

V vseh demokratičnih družbah se imajo obtoženi pred obtožbami pravico braniti, temeljni akti pa obstajajo zato, da ne bi moglo priti do zlorab »položajev« na način, kot je bilo to "demonstrirano" danes. V SPUKC-u smo namreč prepričani, da je bil namen današnje "demonstracije moči" ta, da bi ustrahovali članstvo, še posebej člane - pripadnike J plačne skupine, v smislu: takšna usoda vas čaka, če mislite s svojo glavo in se nameravate pridružiti SPUKC-u! Niso namreč pozabili poudariti, da morajo izključeni člani poplačati čebelico, nekaj kar bremeni večino članov J plačne skupine, ki so zaradi nizkih osebnih dohodkov na dnu plačne lestvice!


Spletno mesto uporablja piškotke za analizo uporabe in zagotavljanje funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.Dovoli piškotke