SPUKC SPUKC

Novica

Ministrstvu za zdravje v premislek – ena od prioritet novega vodstva UKC Ljubljana naj bo obuditev projekta poglobitve Zaloške ceste v Ljubljani

V pričakovanju izbire novega vodstva naše največje bolnišnice v državi, v Sindikatu zdravstva Slovenije SPUKC pozivamo Ministrststvo za zdravje, da naj kot eno od prioritetnih nalog novega vodstva določi tudi obuditev projekta poglobitve Zaloške ceste v Ljubljani, ki bi med drugim pomenil bistven napredek pri internih povezavah znotraj UKC Ljubljana in s pomočjo katerega bi lahko največja slovenska bolnišnica pridobila novih 3.000 parkirnih mest tako za paciente kot tudi zaposlene. V nadaljevanju prilagamo novico, ki je bila objavljena pred skoraj šestimi leti in smo jo zasledili na tej povezavi:

Torek, 2. februar 2010

Namesto novega UKC poglobitev Zaloške ceste

Največja slovenska bolnišnica bo pridobila 3000 parkirnih mest, nevarnega prečkanja ceste, ki zdaj deli dvorišče UKC na dva dela, pa ne bo več

Avtor: Sabina Vrhnjak
Ljubljanski univerzitetni klinični center (UKC Ljubljana), ki se bo dodatno razširil s kmalu dokončano Kliniko za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo (ORL), po načrtih pa, tako pristojni, teče tudi gradnja tako imenovanega DTS oziroma nove urgence v Ljubljani, si bo ob vseh širitvah v prihodnosti lahko obetal še boljšo povezanost. Namesto gradnje novega kliničnega centra, ki se je več let nazaj pojavljal kot možnost, so se minister za promet Patrick Vlačič, župan mestne občine Ljubljana Zoran Janković in minister za zdravje Borut Miklavčič dogovorili za drugo možnost: za poglobitev Zaloške ceste.
Takšna rešitev bo, so nam dejali v UKC, pomenila bistven napredek pri internih povezavah znotraj UKC Ljubljana, ki tako ne bo več presekan na dva dela, severnega in južnega. "S poglobitvijo in ukinitvijo zunanjega prometa bo UKC izredno veliko pridobil tudi pri funkcionalnih površinah, dostopnih poteh, servisnih in logističnih povezavah in parkirnih površinah. Tako bi bilo prvič v zgodovini UKC Ljubljana mogoče zagotoviti določeno število parkirnih mest tudi za obiskovalce in ambulantne paciente," so nam na naša vprašanja odgovorili v UKC. Konkretnih načrtov o tem, kako naj bi poglobitev izgledala, na ministrstvih in na MOL še nimajo, bi pa s poglobitvijo Zaloške ceste lahko pridobili kar 3000 podzemnih parkirnih mest.

Poglobitev je smiselna tudi zaradi prometa

Poleg novih parkirnih mest je cilj poglobitve Zaloške ceste predvsem izboljšanje prometne situacije v okolici UKC Ljubljana, pa tudi pridobitev enotnega dvorišča kliničnega centra, ki ga trenutno cesta deli na dva dela. "UKC Ljubljana na načrtovano poglobitev Zaloške ceste gleda zelo pozitivno. Že dlje časa se pojavlja problem povezave severnega in južnega dela UKC Ljubljana, zlasti za paciente in obiskovalce, ki morajo prečkati izredno prometno Zaloško cesto. Še posebno nevarno je za invalide," se zdajšnjih problemov zavedajo v UKC, kjer izpostavljajo tudi, da ob vsem tem obstaja velik problem hrupa in škodljivih emisij neposredno ob kliničnem centru.

Poglobitev naj bi tudi izboljšala povezave z drugimi deli, kar je velikokrat problematično ob konicah, ko se promet dobesedno ustavi; tudi pri hitrih intervencijah reševalnih vozil bo s poglobitvijo lahko dostopnost bistveno boljša, menijo v UKC.

Projekt je šele v idejni fazi

Konkretnih dogovorov o tem, kako naj bi poglobitev Zaloške ceste bila videti in kakšen vpliv bo imela na prometne povezave, za zdaj še ni. Kot pravi Eldina Knez, tiskovna predstavnica na ministrstvu za promet, je bilo na nedavnem sestanku ministrov in župana MOL dogovorjeno, da bo ministrstvo za zdravje skupaj z MOL ministrstvu za promet posredovalo pobudo o ureditvi območja Kliničnega centra, vključno s poglobitvijo Zaloške. "Na podlagi proučitve te pobude se bomo pogovarjali o možnostih uresničevanja obravnavanih projektov. Osnovna ideja pa naj bi bila v tem, da bi s poglobitvijo Zaloške kar za lepo število let olajšali delovanje UKC na sedanji lokaciji," pravi Knezova.

Na ministrstvu za zdravje o projektu še niso vedeli povedati nič konkretnega, ker je šele v idejni fazi, prav tako so bili skopi z odgovori na MOL. Tam so nam odgovorili le, da je bilo dogovorjeno, da se za projekt poglobitve Zaloške oblikuje delovna skupina, ki jo bo vodilo Ministrstvo za promet RS, in bo preverila možnosti poglobitve ceste, kar bo osnova za izvedbo projekta.
Vir: www.vecer.si


Spletno mesto uporablja piškotke za analizo uporabe in zagotavljanje funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.Dovoli piškotke