SPUKC SPUKC

Novica

Javni poziv Ministrstvu za zdravje in Vladi RS

Sindikat zdravstva Slovenije s strani Ministrstva za zdravje ni bil pozvan na pogajanja glede sistemizacije in umeščanja delovnih mest v nove plačne razrede z reprezentativnimi sindikati v dejavnosti zdravstva. Kljub zahtevi po pojasnilu, nam s strani ministrstva do danes niso posredovali razlogov za izključitev iz pogajanj, se pa po drugi strani od nas pričakuje, da bomo vseeno prispevali svoj podpis k Aneksu.

Aneks, ki je bil sklenjen na podlagi dogovorov z drugimi reprezentativnimi sindikati bomo v Sindikatu zdravstva Slovenije podprli. V skladu s sodno prakso bi lahko sprožili tudi kolektivni spor, a zaenkrat te možnosti (še) ne bomo izkoristili. Menimo, da so sindikati dobro zastopali interese določenih poklicnih skupin v zdravstvu, pa vendar opozarjamo, da je ravno izključitev našega sindikata iz pogajanj povzročila nove anomalije, še posebej pri opredelitvi nekaterih delovnih mest podpornih služb plačne skupine J. Sicer se je ministrstvo v dogovoru s sindikati zavezalo, da bo v začetku prihodnjega leta nadaljevalo pogajanja tudi za druge plačne skupine, pa vendar je v negotovih političnih razmerah težko verjeti, da so s svojo namero mislili resno.  

V sindikatu se zavedamo, da bo dogovor še posebej med zaposlenimi v UKC Ljubljana sprožil nove napetosti in trenja. Ravno zato opozarjamo, da potrebujemo na strani delodajalca legitimno vodstvo s katerim bomo lahko reševali vse (novo)nastale težave. S tem v zvezi pozivamo Vlado RS k čimprejšnji potrditvi izbire generalnega direktorja UKC Ljubljana.

G. Jože Golobič je bil za generalnega direktorja UKC Ljubljana izbran na seji Sveta zavoda dne 27. septembra 2021. Za njegovo izvolitev so glasovali tako člani sveta, ki jih je imenovala aktualna vlada, kot tudi predstavniki zaposlenih v svetu zavoda. Kljub soglasni potrditvi se danes nahajamo v situaciji, ko Vlada RS še vedno ni potrdila imenovanja g. Golobiča, ki tako še naprej ostaja zgolj vršilec dolžnosti z omejenimi pooblastil za vodenje zavoda. V sindikatu menimo, da v razmerah, ko se naša največja bolnišnica in celotno zdravstvo spopadata z enim največjih izzivov vseh časov, potrebujemo vodstvo s polnimi pooblastili, tako vodstvo, ki bo moralo prevzeti tudi odgovornost za morebitna neuspešna pogajanja s sindikati v zvezi z aktualnimi problemi.

Enak poziv Vladi RS velja tudi v primeru potrditve direktorja Splošne bolnišnice Nova Gorica.      


Spletno mesto uporablja piškotke za analizo uporabe in zagotavljanje funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.Dovoli piškotke