SPUKC SPUKC

Novica

Druga plat zgodbe o prejemkih v zdravstvu

Ob vse večji polemiki glede visokih prejemkov v zdravstvu, smo se v Sindikatu zdravstva Slovenije SPUKC odločili prikazati tudi drugo plat zgodbe, ki žal ne sledi temu, kar je bilo nedavno predstavljeno v javnosti. Kot primer smo vzeli našo največjo bolnišnico v državi Univerzitetni klinični center Ljubljana, ki je v času epidemije Covid-19 med najbolj obremenjenimi v državi in dva profila zaposlenih, ki predstavljata največje število zaposlenih v zavodu: zaposleni v zdravstveni negi in zaposleni v podpornih službah – uslužbenci plačne skupine J.

V prilogi podajamo primerjavo prihodkov dveh trgovk s 5 stopnjo izobrazbe zaposlenih v dveh različnih trgovskih verigah in srednjo medicinsko sestro zaposleno v IT 3 (intenzivna terapija) UKCL. S primerjavo nikakor ne želimo omalovaževati dela trgovk, ampak želimo zgolj ponazoriti, zakaj se med drugim vedno več medicinskih sester odloča za odhod iz zdravstva in zamenjavo poklica. UKC Ljubljana naj bi po nekaterih podatkih od novega leta do danes zapustilo že več kot 60 predstavnikov zdravstvene nege.  

Prav tako prilagamo izpis prejemka dodatka zaposlenega uslužbenca plačne skupine J za mesec januar 2021 za delo pod posebnimi obremenitvami zaradi obvladovanja epidemije. Gre za zaposlenega ene od podpornih služb, ki dela na delovnem mestu, za katerega je zahtevana 5 stopnja izobrazbe. Za 100 ur dela v takih pogojih je prejel 18,84 EUR neto. Žal smo ob današnjem izplačilu dodatka ugotovili, da obstaja še mnogo podobnih oz. še bolj bizarnih primerov, ko so zaposleni prejeli tudi zgolj po par EUR dodatka.

Naj še dodamo, da je med nekaj več kot 8.500 zaposlenimi v UKC Ljubljana skoraj 22% takih, katerih izhodiščna plača je pod zagotovljeno minimalno plačo v Republiki Sloveniji, 12% pa takih, katerih končna plača, kljub napredovanjem, ne dosega minimalne plače, ki za leto 2021 znaša 1.024,24 EUR bruto.

V sindikatu smo mnenja, da je v zdravstvu potrebno nekaj (nemudoma) spremeniti, zato pozivamo vlado k čimprejšnjemu iskanju ustreznih rešitev za ureditev plač in primernega (pravičnejšega) nagrajevanja zaposlenih v dejavnosti zdravstva, pa četudi bi to pomenilo izstop dejavnosti iz enotnega plačnega sistema. Spletno mesto uporablja piškotke za analizo uporabe in zagotavljanje funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.Dovoli piškotke