SPUKC SPUKC

Novica

Dopis Vladi RS, Sindikalnim centralam, Gospodarski in Obrtni zbornici

V času, ko se določeni sindikati oglašajo z zahtevami po nesorazmerno višjih plačah za njihove člane posameznih poklicnih skupin, ko je govora o astronomskih avtorskih honorarjih nekaterih javnih uslužbencev, ko smo še vedno priče "plenjenju" državnega premoženja in ustvarjanju bančnih lukenj, smo se v Sindikatu podpore UKC, na pobudo drugih predstavnikov J plačne skupine iz različnih sindikatov javnega sektorja, kot sindikat zavoda z največjo koncentracijo zaposlenih J plačne skupine v javnem sektorju in kot prvi sindikat v RS, ki ima za enega od glavnih ciljev zastopati interese predstavnikov poklicnih skupin, ki izhajajo iz J plačne skupine, odločili za javni poziv vsem odgovornim in opozoriti na vse tiste ljudi - delavceo katerih očitno nihče v državi noče govoriti še manj pa urediti njihovega statusa! 

Hkrati se zahvaljujemo tudi vsem sindikatom, notranjim sindikalnim organizacijam in posameznikom, ki so izrazili podporo našim prizadevanjem!
 
ZA OHRANITEV DOSTOJANSTVA IN POŠTENEGA PLAČILA VEČ KOT 50.000 ZAPOSELNIM V RS, KI PREJEMAJO MINIMALNO PLAČO

Gospe in gospodje, pišemo vam v imenu 10.000 zaposlenih v javnem sektorju, ki za polni 8-urni delovnik prejemajo dodatek do minimalne plače;
pišemo vam v imenu vsaj 45.000 delavcev in delavk, ki v realnem sektorju, kljub nočnim, nedeljskim, prazničnim uram prejemajo dodatek do minimalne plače oz. minimalno plačo;
pišemo vam v imenu 120.000 brezposelnih, ki bodo v primeru velike sreče z zaposlitvijo najverjetneje pristali na minimalni plači;
pišemo vam v imenu predstavnikov J plačne skupine javnega sektorja, ki za državo in sindikalne centrale očitno predstavljamo anomalijo!
 
Vlada RS
Sindikalnim centralam
Gospodarska in Obrtna zbornica
 
Gospe in gospodje iz vodstev sindikalnih central, se morda ne čutite odgovorne za nastale razmere na trgu dela?
Kaj niste prav vi, v imenu vašega članstva podpisovali kolektivne in panožne pogodbe v katerih ste se strinjali, da se v te pogodbe zapišejo tudi izhodiščne plače?
Sprašujemo se, kako lahko neko vodstvo sindikalne centrale pristane na podpis pod panožno kolektivno pogodbo in se strinja, da je izhodiščna plača lahko tudi 450 evrov bruto?!
 
Gospe in gospodje iz vodstev Obrtne in Gospodarske zbornice RS, sprašujemo vas ali resno menite, da bodo trgovske verige zaprle svoje trgovine v kolikor bi bila izhodiščna plača v panogi trgovina na ravni zakonsko določene minimalne plače, ki ta trenutek znaša 798 evrov bruto?
Ali resnično menite, da bodo številne panoge in podjetja zaprla svoje dejavnosti v kolikor se izhodiščne plače, ki sedaj v nekaterih panogah znašajo za delavce ponižujočih 450 evrov bruto, 500 evrov bruto, 520, 540,.... evrov bruto, zvišajo?
 
Vlada RS, ministri in ministrice ali resnično verjamete, da predstavljate uspešno socialno varno državo, kljub temu, da z zakonodajo dopuščate tudi suženjske odnose delodajalcev do zaposlenih; resnično menite, da bo RS postala uspešna država kljub temu, da ima okoli 20% vseh zaposlenih v svojih kolektivnih pogodbah zapisane izhodiščne plače, ki sploh ne zagotavljajo normalnega preživetja v RS?
Vladi RS  sporočamo, da ima tudi sama kot delodajalec zaposlenim v javnem sektorju več kot 10.000 zaposlenih, ki imajo izhodiščne plače med 530 evrov bruto in 798 evrov bruto kolikor znaša z zakonom določena minimalna plača v RS.
  
Zato zahtevamo od vodstev sindikalnih central, Vlade RS in vseh udeleženih, ki v socialnem dialogu zastopajo delodajalce:
  1. Spremembo definicije minimalne plače.
  2. Marca 2015 naj se bi pričela pogajanja med Vlado RS in sindikati javnega sektorja, kjer naj bi odpravili anomalijo v plačni skupini “J”, zato od vlade RS in sindikalnih central zahtevamo odprtje kolektivne pogodbe v delu, ki se nanaša na plačno lestvico in izhodiščne plače. Zahtevamo, da je najnižja izhodiščna plača za javnega uslužbenca v višini  zakonsko določene minimalne plače, ki trenutno znaša 790,73 evrov bruto.
  3. V roku 1 leta po spremembi definicije minimalne plače se sprejme zakon, v katerem bo zapisano, da je najnižja izhodiščna plača v RS v višini zakonsko določene minimalne plače.
  4. Od Vlade RS zahtevamo, da spremeni davčno obremenitev najnižjih plač in tako razbremeni delodajalce.
Za zahtevami stojimo člani in članice sindikatov, ki se zavedamo, da so potrebne spremembe, tako v državi kot tudi znotraj sindikalnih central! Vzemite ta poziv kot prvo opozorilo, kot prvi znak, da se predstavniki zapostavljenih poklicnih skupin v državi počasi »prebujamo«, predvsem pa združujemo v nove oblike, ki bodo neposredno zastopale naše pravice in interese!

Sindikat podpore UKC in posamezniki - predstavniki J plačne skupine JS

s podporo:
  • Sindikat vojakov Slovenije
  • Konfederacija slovenskih sindikatov
  • Sindikat policistov Slovenije
  • Poslovni sekretarji VIZ
  • OSO SUPAS Sindikata KC
  • OSO TVS Sindikata KCSpletno mesto uporablja piškotke za analizo uporabe in zagotavljanje funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.Dovoli piškotke