SPUKC SPUKC

Novica

10 najbolj pogostih VPRAŠANJ in ODGOVOROV glede članstva v SPUKC

10 najbolj pogostih VPRAŠANJ in ODGOVOROV glede članstva v SPUKC


1. ​Ali sem lahko včlanjen/a v dveh sindikatih?
DA. V Republiki Sloveniji je sindikalno delovanje svobodno in včlanjevanje vanj temelji na odločitvah svobodne volje posameznikov.

2. Kaj dobim, če se včlanim v sindikat z izbiro plačevanja članarine 1 € na mesec? Ali se v tem primeru lahko prijavim na brezplačni računalniški tečaj? Ali lahko kasneje spremenim izbiro plačevanja članarine?
DA. Z včlanitvijo v Sindikat podpore UKC z izbiro članarine 1 €/mesec pridobite vse pravice in ugodnosti, kot veljajo za ostale člane vključno z brezplačnimi računalniškimi tečaji in uporabo enotne vstopne točke za izbiro in koriščenje ugodnih popustov naših partnerjev, razen zavarovanja pravne pomoči ARAG.  Izbiro plačila višine članarine lahko spremenite kadarkoli. 

3. Zaposlena sem v gospodarstvu, konkretno kot prodajalka v velikem trgovskem centru. Zanima me, ali lahko postanem članica vašega sindikata in ali zame veljajo enake ugodnosti kot za ostale člane? Predvsem me zanima, kako je z zavarovanjem pravne zaščite ARAG?
DA. Včlanite se lahko kot pridružena članica, za katero veljajo enake ugodnosti kot za vse ostale člane. Edina omejitev, ki jo imate kot pridružena članica je ta, da v skladu s statutom sindikata ne morete voliti ali biti izvoljeni v organe sindikata. V primeru včlanitve z izbiro zavarovanja pravne pomoči ARAG, velja enako kot za člane, vključno z višino članarine, ki znaša 6 €/mesec. Prav tako pridobite sindikalnega zaupnika, na katerega lahko naslovite morebitna vprašanja glede delovno-pravne zakonodaje.

4. Sem voznik reševalec v zasebnem podjetju. Ali mi z včlanitvijo in izbiro pravne zaščite ARAG pripada pravna zaščita voznika – službena vožnja kot to velja za ostale člane SPUKC zaposlene v zdravstvenih zavodih?
DA. V primeru včlanitve z izbiro zavarovanja pravne pomoči ARAG, veljajo enaki pogoji kot za člane, vključno z višino članarine, ki znaša 6 €/mesec.

5. V čem je razlika med Sindikatom podpore UKC (SPUKC) in novo nastalim Sindikatom uslužbencev plačne skupine J (SUPSJ)? Sem predstavnica plačne skupine J zaposlena v državni upravi, pa ne vem točno, v kateri sindikat naj se včlanim?
Oboji se primarno zavzemamo in borimo za pravice uslužbencev plačne skupine J ter smo združeni pod okriljem Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS). V Sindikatu podpore UKC dajemo dodatni poudarek poklicem v dejavnosti zdravstva, ki zaradi svoje velikosti in pomena predstavljajo specifiko na nivoju države. Včlanitev v kateregakoli od obeh sindikatov je svobodna izbira posameznika, ki jo oboji spoštujemo! Bistvena je zaveza obeh sindikatov, da bomo skupaj delovali v korist zaposlenih v poklicih plačne skupine J na nivoju države pod okriljem KSS.

6. Ali bomo člani deležni novoletne obdaritve v obliki prehrambenih izdelkov ali bonov?
NE. Že ob ustanovitvi Sindikata podpore UKC smo jasno poudarili, da se ne bomo posluževali metod pridobivanja ter ohranjanja članov preko daril ali bonov, ki dejansko izhajajo iz njihovih članskih prispevkov. Takemu načinu zavajanja članov smo se zavestno zoperstavili tudi z znižanjem višine članarine na nivo, ki sindikatu še omogoča »preživetje« in normalno delovanje. 

7. Ali mi kot članu SPUKC pripada 20 % višja jubilejna nagrada, kot to velja za članstvo v nekaterih drugih sindikatih?
NE. Konfederacija slovenskih sindikatov, katere člani smo tudi SPUKC, je že 16.9.2014 na Ustavno sodišče vložila zahtevo za presojo ustavnosti  dela Zakona o delovnih razmerjih, ki omogoča tovrstno diskriminacijo delavcev, in njegovo razveljavitev.  Še posebej se nam zdi namreč sporen  224. člen Zakona o delovnih razmerjih, s katerim so si (pre)dobro sodelujoči socialni partnerji (beri sindikati), če ne kar podpirajoči sindikati in to v škodo delavcev, pripravili teren za zakonito diskriminacijo vseh delavcev, ki niso v "pravih" sindikatih ali sploh niso sindikalno aktivni.
Vsi prikrajšani delavci, bodo po razveljavitvi protiustavnih določil lahko popravo krivice zahtevali pri svojem delodajalcu, pri tem pa jim bomo v KSS in v SPUKC pomagali najmanj s podrobnimi navodili na naši spletni strani in splošno, tudi tistim delavcem, ki niso člani naših sindikatov. Več si lahko preberete tukaj.

8. Ali lahko uveljavljam zavarovanje pravne zaščite ARAG za dogodke, ki so se zgodili v preteklosti?
NE. Zavarovanje pravne zaščite velja za dogodke, ki se zgodijo od dne zavarovanja dalje.

9. Ali je res, da z vodstvom zavoda UKC Ljubljana še niste sklenili pogodbe o zagotavljanju pogojev za delovanje sindikata?
DA. Kljub vložitvi prošnje in jasnim določilom Kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti v Republiki Sloveniji, čakamo na podpis pogodbe že od januarja 2015, kar pa v nobenem smislu ne vpliva na delovanje sindikata! Nastala situacija nam zgolj vliva dodatne moči in zagona, saj vemo da delamo nekaj dobrega!

10. Kdaj boste vzpostavili sistem blagajne vzajemne pomoči oz. čebelico in ali bo veljal za vse člane enako? 
Sistem blagajne vzajemne pomoči nameravamo vzpostaviti takoj, ko bomo z zavodom UKC Ljubljana podpisali pogodbo o zagotavljanju osnovnih pogojev za delovanje našega sindikata. V ta namen bo sprejet pravilnik, ki bo veljal za vse člane SPUKC.


Spletno mesto uporablja piškotke za analizo uporabe in zagotavljanje funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.Dovoli piškotke