SPUKC SPUKC

Novica

ODPRTO PISMO PREDSEDNIKU VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE, POSLANCEM DRŽAVNEGA ZBORA, MINISTRICI ZA DELO, DRUŽINO, SOCIALNE ZADEVE IN ENAKE MOŽNOSTI, MINISTRU ZA GOSPODARSKI RAZVOJ IN TEHNOLOGIJO TER MINISTRU ZA FINANCE

V imenu več deset tisoč delavskih družin apeliramo na naslovnike odprtega pisma, da v današnji splošni razpravi v parlamentu o predlogu poštenega plačila za delo, ne pozabijo na dejstva, ki kvarijo slovensko družbo in zavirajo gospodarski razvoj z veljavno definicijo minimalne plače in da ne umaknejo podpore danes obravnavnemu predlogu zakona.  Posledice t.i. definicije minimalne plače so grozljive, vrednota delo je razvrednotena, Slovenija pa se spreminja v oazo kapitala, kjer je strošek dela nizek, delavci v Sloveniji pa opravljajo vedno več dela z nizko dodano vrednostjo.

Delodajalske organizacije očitajo vladi in politiki ²soliranje² brez socialnega dialoga, medtem ko v Sloveniji nimamo veljavne splošne kolektivne pogodbe za gospodarstvo že 13 let, ker so jo ti isti delodajalci enostransko odpovedali, po tej odpovedi pa so enako enostransko odpovedali tudi mnoge kolektivne pogodbe dejavnosti, mnoga podjetja svoje podjetniške kolektivne pogodbe tudi nimajo. Zaradi samovolje delodajalcev in pomanjkljive zakonodaje je več 100.000 delavcev brez kolektivne pogodbe, dejansko brez katerega koli akta, ki bi jim določal osnovno plačo.

Takšna, pomanjkljiva ureditev dopušča razlago zakonodaje in kolektivnih pogodb s t.i. ²definicijo minimalne plače², ki ni uzakonjena nikjer, je pa objavljena na spletni strani delovnega ministrstva, uporablja pa se v javnem in zasebnem sektorju. Zaradi t.i. ²definicije minimalne plače² prejema večina delavcev vse do V. tarifnega razreda enako plačo, ne glede na to, da opravljajo različno zahtevna dela. Tudi delo v manj ugodnem delovnem času in v težjih pogojih dela ter različna izkušenost zaradi delovne dobe se pri plači ne pozna, vsi do V. tarifnega razreda dobijo enako plačo, ponekod celo do VI. tarifnega razreda. Skratka, vrednota delo je razvrednotena do konca, zato so predlagane spremembe izvzema dodatkov in plačila za uspešnost iz minimalne plače nujne in do teh sprememb mora priti čim prej enostransko, kot je predlagano.

Argumenti delodajalskih organizacij niso prepričljivi, saj se ne opredelijo do druge strani – delavk in delavcev. Očitanje predlagatelju zakona in sindikatom populizem pa je višek, tako kot izjava o bogatih revežih! Predstavniki delodajalskih organizacij si ne znajo predstavljati in jih očitno niti ne zanima, kako preživeti z nekaj več kot 600 evri na mesec. V KSS vsak dan poslušamo žalostne zgodbe delavk in delavcev, ko nam razlagajo kako ne morejo preživeti svojih družin. Vedno več jih je na robu obupa. S pomočjo KSS so delavke in delavci v kar nekaj podjetjih dvignili svoje osnovne plače na raven zakonsko minimalne, a na žalost so za to bile potrebne stavke, za katere se odloča vedno več delavk in delavcev, saj za tako mizerne plače ne morejo in nočejo več delati.

KSS - Konfederacija slovenskih sindikatov